نبشیهای فولادی جز دستهای از مقاطع فولادی هستند که هم به روش نورد گرم و هم به روش نورد سرد تولید میشوند. در این مطلب به بررسی ویژگی های فنی نبشی بپردازیم و به طور کلی در مورد نبشی و کاربردهای آن اطلاعات بیشتری در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.
کمی بیشتر در مورد نبشی و کاربردهای آن بدانیم
از نبشیها در ساخت انواع چهار چوبها، پایهها، پایههای ستونی برای ایجاد فنسها، ساخت پلکان، ساخت دکلها وخرپاها و انواع سازه های پایچ و مهرهای مرتفع، ساخت دوپوشها، و سقف های سبک و شیروانی و از همه مهم تر برای پشت بندی و مهار نیروی جانبی بین ستون ها در سازه های فلزی استفاده میشود.
لذا نبشی های فلزی مورد مصرف در بخش سازهای دارای کاربردهای متنوعی هستند. با این حال نبشیهای فلزی درمقایسه با اشکال سنگین مانند بخش لبه دار مثل تیرآهن مورد توجه نیستند. ولیکن برای اتصال بین تیر و ستون از نبشی به عنوان پشت بند یا سفت کننده «استیفنر» استفاده میشود. این کاربری میتواند از نوع پیچی و یا جوشی باشد که در شکل زیر انواع کاربرد نوع پیچی با شکل نمایش داده شده است.
از جمله دیگر کاربردهای مهم نبشی در سازه فولادی استفاده آن درایجاد پشت بند در فاصله میان ستونها برای مهار نیروی جانبی وارده به ستونها در حین زلزله و اعمال بار مازاد بر سازه است که با کمک نبشی میتوان به این هم دست یافت.
با استفاده از صفحات برشی و اتصال جوشی یا پیچی آنها به بالا و پایین ستونها و سپس به کارگیری نبشیها به طور ضربدری بین دو ستون میتوان نیرو های جانبی را مهار کرد، همانند شکل زیر که با استفاده از پشت بند مقاومت جانبی سازه افزایش یافته است که این کاربری می تواند به طور تکی یا نبشیهای دوبل درنظر گرفته شود.
کاربرد دیگری که به طور رایج برای استفاده از انواع سایزهای نبشی میتوان نام برد، استفاده آن در ساخت خرپاها است؛ چرا که با اتصال دو نبشی در ارتفاع معینی از یکدیگر توسط تکه های نبشی به عنوان جان یا شبکه خرپا در فاصله دو شاخه از نبشی میتوان تیری شبیه به تیرآهن ایجاد کرد که در صورت افزایش ارتفاع جان میتواند همان مقدار نیروی وارده بر تیر های I شکل را تحمل کند و برای اعمال بار های سقفهای سولهها، انبارها و شیروانیها کاربرد فراوان دارند.
در تصویر زیر انواع مختلف خرپای قابل ساخت با نبشی ارائه شده است: